Gebroken teen

Een gebroken teen is een van de meest voorkomende botbreuken. Onze tenen bestaan uit een aantal kleine botten en het breken van een van deze botten kan erg pijnlijk zijn.

Afhankelijk van de ernst van de breuk geneest een gebroken teen normaal binnen 4 a 6 weken.

Als er een operatie heeft plaatsgevonden kan dit langer duren.

Het is soms moeilijk om vast te stellen of de teen gebroken is of niet. Meestal komt een gebroken teen voor na het stoten van de teen of wanneer er iets op is gevallen.

Klachten hierbij zijn zwelling, blauw / paarse verkleuring en pijn.

Neemt de zwelling na een aantal dagen niet af, of worden de pijnklachten steeds erger, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Symptomen bij een gebroken teen

Als je een teen breekt kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Vreemde stand van de teen
  • Niet erop kunnen leunen
  • Tintelend en / of verdoofd gevoel

Diagnose

Een arts zal eerst vragen wat er is gebeurd en welke symptomen er op dit moment zijn. Hij of zij zal de teen onderzoeken en bij vermoeden van een ernstige breuk of complicaties in omliggende gebieden zal er een röntgenfoto en of mri-scan gemaakt worden.

Bij een simpele breuk zal de dokter adviseren de teen niet te veel belasten en eventueel de teen spalken ter ondersteuning.

Behandeling gebroken teen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een gebroken teen te behandelen.

Je kan een aantal dingen thuis doen om de symptomen te verminderen.

Denk hierbij aan een ijszak om zwelling tegen te gaan en de voet omhoog te leggen. Bij veel pijn kan je paracetamol innemen.

Wanneer er sprake is van een forse breuk zal de teen recht gezet en gespalkt worden. Ter ondersteuning kan je om krukken vragen.

Bij minder zware breuken zullen, ter versteviging, twee tenen aan elkaar gebonden worden met een gaasje en tape.

Is er ook sprake van een wond dan zal deze schoongemaakt worden en krijg je in de meeste gevallen een tetanusprik.

Een kleine breuk of scheurtje geneest binnen 4 a 6 weken. Bij kinderen vaak sneller en ouderen juist iets trager. Bij een zware breuk kan het soms wel 6 maanden duren voor de teen helemaal genezen is.

Complicaties

Er kunnen altijd complicaties optreden bij het breken van een teen. Zo kan er bijvoorbeeld bloed ophopen onder een teennagel. Wanneer dit gebeurt kan een dokter het bloed verwijderen. Hierbij kan de teennagel er wel af vallen na verloop van tijd. Ook kan de teen stijf blijven na genezing.